Vinkit työnhakuun

Hei taas kaikille!

Toivottavasti te olette yhtä innoissanne keväästä ja lähenevästä kesästä niin kuin minä ja etenkin vapusta!
Kevät on ihanaa aikaa, mutta samalla hyvin stressaavaa sillä tentit lähenee ja kesätyön etsintä voi monista tuntua ahdistavalta. Sen takia ajattelin jakaa teille työnhakuun liittyviä vinkkejä ja asioita joita kannattaa ottaa huomioon, kun esimerkiksi tekee CV:tä tai työhakemusta.

Continue reading ”Vinkit työnhakuun”

Vuosijuhlat !

 

Hei taas kaikki! Kevät lähestyy hurjaa vauhtia ja niin myös meidän HSOY ry:n vuosijuhlat. Ajattelin tässä postauksessa kertoa teille enemmän, millaisista juhlista on kyse ja vien teidät myös ajassa taaksepäin. Nimittäin on aika muistella menneitä  ja kurkata millaisia upeita ja erilaisia vuosijuhlia tässä vuoden mittaan on ollut.

Tämän vuoden vuosijuhlat eroavat muista huomattavasi, sillä meillä on kunnia olla Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ensimmäinen ainejärjestö joka täyttää upeat 50-vuotta. Tässä vaiheessa joku varmasti ihmettelee, että no eihän Haaga-Heliaa ollut 50 vuotta sitten, että mites tämä nyt on mahdollista. HSOY ry on saanut alkunsa vuonna 1968 jolloin pidettiin Helsingin Sihteeriopiston Ylioppilaskunnan perustuskokous Kalliolan luentosalissa. Läsnä tilaisuudessa oli 78 Helsingin Sihteeriopiston opiskelijaa, joista valittiin Helsingin Sihteeriopistolle ensimmäinen hallitus.

Joten HSOY ry on saanut nimensä Helsingin Sihteeriopiston Ylioppilaskunnasta ja meillä on tänä vuonna ilo ja kunnia olla juhlistamassa tätä pitkää taivalta.

Mitkä vuosijuhlat sitten ovat?

Continue reading ”Vuosijuhlat !”

Tammikuun kuulumisia

 

Heipparallaa niin vanhat kuin uudetkin ystävät! Nyt alkaa blogissa uudet tuulet nimittäin vuosi on vaihtunut ja sen myötä myös HSOY ry:n hallitus. Foluso kirjoitteli kanssanne viime vuoden ja tänä vuonna pesti on siirtynyt minulle. Eli tämän vuoden teitä viihdyttää jutuillaan viestintävastaava Linda! 😄

Ensimmäisessä postauksessani ajattelin keskittyä loman jälkeisiin tuntemuksiin koulun penkille palattua ja siihen, että mistä sen motivaation löytää taas lomailun jälkeen. Jokainen meistä on viettänyt joululoman eri tavalla, toiset lomaillen ja toiset työn merkeissä. Itse lomailin vain ja tunsinkin oloni todella energiseksi, kun tammikuu koitti ja oli aika palata takaisin sorvin ääreen.

Näin vuoden alussa ja hallituksen vaihtuessa ajattelin kysyä uudelta hallitukseltamme, kuinka he ovat motivoineet itseään palaamaan takaisin opiskelun ja arjen pariin.

Ensimmäinen kysymys oli kertoa itsestään ja lyhyesti omasta pestistä hallituksessa. Toisena kysymyksenä oli kuinka he itse motivoivat itseään tai mikä heitä motivoi palaamaan takaisin arkeen! Continue reading ”Tammikuun kuulumisia”

Vuoden viimeisiä

Moikka!

Viimeisiä viedään, vuosi 2017 alkaa olla kohta pulkassa. Vielä hetki pitää jaksaa painaa kouluhommia, vikoja tenttejä, raportteja jne, niin sitten pääsee hengähtämään joululomalle. Jaksaa jaksaa, painaa painaa vai mites se menikään? Tapoihini kuuluu jaksaa ihmetellä ajankulkua ja nytkin on pakko vaan päivitellä: ”Mihin tää aika on mennyt?” Aina sitä jotenkin muka yllättyy ajankulusta, vaikka kummastihan sitä tekemistä on ollut. 😀

Tekemisen puutetta ei ole tarvinnut tänä vuonna todellakaan harmitella, mutta se on vain hyvä asia! Voipahan sitten siellä kiikkustuolissa muistella, että menoa ja meininkiä riitti. Sitsejä, vuosijuhlia, bileitä, ekskursioita, jäseniltoja, vaikka mitä… Tänä vuonna meillä on ollut hyvä tekemisen meininki päällä. Continue reading ”Vuoden viimeisiä”

Vain parasta ja siitä vielä paremmaksi

Moikka!

Yritän täällä blogissa kirjoittaa erilaisista aiheista, jotta sisällössä olisi vaihtelevuutta ja jotta näitä kirjoituksia olisi kiva lukea. Välillä tämä kirjoittaminen onkin ollut ehkä pientä empiiristä kokeilua, kun on testaillut erilaisia tapoja kirjoittaa tehdessä postauksia tänne. Näitä blogeja kynäillessä saa heittäytyä luovaksi ja antaa sanojen virrata valmiiksi kirjoitukseksi.

Välillä (no okei tunnustan, usein, hahah) huomaan kuitenkin olevani aika kriittinen omasta työnjäljestä, etenkin näitä hallitushommia tehdessä, ja miettiväni, että olenko tähän varmasti tyytyväinen. ”Onks tää aihe nyt varmasti lukijoita kiinnostava? Toimiko tämä ja tuo sanavalinta tässä kohtaa? Onks tässä postaus nyt tarpeeks naseva?” jne jne. Välillä blogin aiheet syntyvät superhelposti, kun joskus taas on niitä hetkiä, kun pohtii pitempään, että mistä sitä kynäilisinkään tällä kertaa. Tätä pohtiessa ja pyöritellessä ideoita päässäni, päädyin jotenkin miettimään perfektionismia ja sitä miten se vaikuttaa elämään. Tuntuu, että perfektionismia liikkuu paljon ympäillä, kun lähipiirissä on paljon kunnianhimoisia ihmisiä, jotka tekevät täysillä omaa juttuaan. Continue reading ”Vain parasta ja siitä vielä paremmaksi”

Se ihmeellinen innostus

Moikka!

Tässä kuussa olen pohtinut paljon sitä, mikä meitä motivoi tekemisessä, onkin se sitten työnteko, harrastukset, luottamustoimet tai ihan mitä vaan. Noh syitä on tietysti lukemattomia erilaisia, mutta yksi merkittävä asia mikä minulle tulee mieleen on innostus. Koska eihän sellaisia asioita ole järkeä tehdä, jotka eivät innosta yhtään. Tai no, joitakin asioita täytyy välillä vaan tehdä, vaikkeivat ne inspaisikaan aina. Kuten raporttien kirjoittaminen. Tai tiskaaminen.  Mutta ei puhuta niistä ikävistä jutuista nyt. 😀 Ne on asia erikseen.

Kun pohdin omalla kohdalla sitä mikä minua innostaa, vaikkapa näissä hallitushommissa ja omassa pestissäni eli viestintävastaavana, niin innostavinta on se, että tässä hommassa pääsee oppimaan ja kokemaan uusia asioita ja koko ajan kehittyy. Ennen kuin hyppäsin ummikkona yhdistysmaailmaan, en tiennyt oikein mitään näistä jutuista, mutta nyt jo vähän enemmän! Eli kehitystä on tapahtunut, jee! Tulee huikea fiilis kun huomaakin osaavansa.  Ja tietysti yksi, muttei suinkaan vähäisin asia on mahtava muu hallitus. Vaikka tiedottajan homma on periaatteessa itsenäistä, koska minulla ei ole työparia, muu hallitus auttaa myös viestinnässä ja aina voi kysyä apua muilta. Porukalla tekeminen on parhaimpia puolia tässä hommassa.

Continue reading ”Se ihmeellinen innostus”

Hallitushommia etänä – miten meni?

Moikka taas!

Tervetuloa kaikille takaisin kouluun, kesä meni nopeasti ja syksyn hommat lähtevät käyntiin taas! Otetaan kuitenkin tässä blogissa vielä hetkeksi katsaus kevääseen. Silloin hallitusarkemme ei ollut ihan tavanomaista, vaan toi twistiä se, että muutama meistä ei pyörinytkään päivisin koululla, vaan heidän arkensa kului erilaisessa ympäristössä suurimman osan kevätlukukaudesta. Antaa siis jäsenvastaavan Hennan, tapahtumavastaavan Alinan ja varapuheenjohtajan Lotan kertoa itse miten hallitushommat sujuivat vaihdossa ja työharjoittelussa!

 

Lotta työharkassa

Vietin viime kevään työharjoittelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä samalla aloittaen kauteni HSOY ry:n hallituksen varapuheenjohtajana. Koska minulla oli jo aiempaa kokemusta hallitustyöskentelystä, en kokenut näiden kahden asian yhdistämistä kovin haastavana. Pidin huolta siitä, että pysyin asioista ajan tasalla vaikka en viettänyt aikaa koululla kuin lähinnä hallituksen kokousten muodossa. Otin hoitaakseni jonkin verran etänä tehtäviä, koska en voinut osallistua esimerkiksi lipunmyyntiin tai päiväsaikaan tapahtuvaan edustukseen.  Eniten harjoittelussa harmitti juuri se, että hauska kellarihengailu jäi minimiin, mutta se korvaantui huikeilla iltatapahtumilla ja muilla edustustehtävillä!

IMG_20170830_102521

 

Millaista oli olla ”etäjäsenvastaavana” vaihdon aikana

Ennen kuin hain HSOY:n hallitukseen uudelle kaudelle, pohdin pitkään onko hommia mahdollista tehdä tarpeeksi etänä. Olin siis lähdössä helmikuun puolivälissä vaihtoon Portugaliin, joten yli puolet kevätkaudesta olisin poissa Suomesta.

Ennen ehdolle asettumista päätin kuitenkin, että kyllä mä pystyn jos mut valitaan. Mun mielestä oma motivaatio onkin se tärkein työkalu, jonka avulla hallitushommia pystyy tehdä myös etänä. Koin myös tärkeeksi sen, etten lähtenyt pyytelemään anteeksi sitä, etten ole Suomessa. Tein koko ajan parhaani, minkä olosuhteiden osalta pystyin, ja se yleensä riittää!

Hallituksen kokouksiin osallistuin siis Skypellä, ja vaikka aikaeroa Portugalin ja Suomen välillä onkin pari tuntia, osuivat aikataulut yllättävänkin hyvin yksiin.

Jäsenvastaavia hallituksessa on kaksi, ja mun tutkapari Aino oli läsnä aina, kun jäsenvastaavia tarvittiin. Mä puolestani hoidin enemmän sähköpostittelua ja FB-tapahtumia, millä tavoin saatiin työtaakkaa tasattua. Osallistuin myös muutamaan tapahtumien suunnittelupalaveriin Skypellä. Etänä on siis oikeesti mahollista tehdä vaikka mitä!

Pääsin loppujen lopuksi jopa mukaan kevään hohdokkaimpaan tapahtumaan, kun tulin huhtikuussa vujuilemaan Suomenlinnaan. Vaihdosta huolimatta sain mun mielestä osallistuttua hallitustoimintaan jopa yllättävän hyvin, joten en kyllä näe puolen vuoden ulkomailla oloa esteenä hallituksessa oloon.

IMG_20170830_123828

 

Alina Berliinissä

Olin Berliinissä opiskelijavaihdossa maaliskuusta elokuuhun. Alkuvuoden olin siis Helsingissä, eikä minulla ollut ollenkaan kursseja, joten hallitushommat sujui tosi hyvin ja niihin oli paljon aikaa.

Vaihdon alkaessa mulla oli paljon ongelmia internetin kanssa. Vaihtohuuma, uudet kuviot ja wifin puute vaikeuttivat hallitustöitäni huomattavasti. Kevään ja kesän elin täysin vaihtokuplassani, joten Suomen elämään oli vähän vaikea saada otetta. Kuitenkin pystyin osallistumaan esim sähköpostien lähettelyyn ja Skypen kautta kokouksiin. Meitä tapahtumavastaavia on kaksi ja Iida onkin ollut ihan supernainen! Ja onneksi suurimman osan poissa Suomesta olin kesällä, jolloin hallitustyötkin ovat ns. tauolla.

Vaikken ehkä panostanutkaan 110% hallitustöihin, en koe vaihdostani olleen mitään haittaa. Meidän hallitus on aina todella ymmärtäväinen ja olenkin mielestäni sanonut suoraan, jos on ollut kiireitä tai henkilökohtaisia esteitä. Olen kiitollinen, että sain kokea aivan älyttömät puoli vuotta Berliinissä ja silti toimia tapahtumavastaavana ihan parhaassa poppoossa. Nyt olen takaisin ja taas kärryillä asioista –  ja hei, onhan näitä tyyppejä ollut ikävä!

Berlinkuva

Kevään kohokohdat

Hellurei ja hellät tunteet! Tänään täällä kirjoittelee HSOY ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Lotta. Tässä blogissa katselemme yhdessä mitä onkaan keväällä tullut tehtyä, ja mitkä ovat olleet hallituksen mieleenpainuvimmat hetket. Oma kevääni on kulunut harjoittelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä, joten kellarihengailu on jäänyt minimiin, mutta olen osallistunut todella moniin mahtaviin tapahtumiin ja koko kevät on ollut todella antoisa.

toukokuu blogi lottaTapahtumista ei välttämättä suosikkini mutta mieleenpainuvin oli ehdottomasti vapputapahtumamme Wappumäki 29.4. Tarkastelimme koko viikon ajan säätä kauhulla, ja mitä lähempänä pääpäivää olimme, sitä kamalammalta sää näytti. Kun päivä vihdoin koitti ja pääsimme Kaisaniemen puistoon, tuuli oli todella kova ja kaiken kruunuksi alkoi sataa loskaa taivaalta. Sinnittelimme puistossa tuulessa ja räntäsateessa pari tuntia, jonka jälkeen tapahtuma oli vain pakko siirtää Kitchenille kaikkien hallituslaisia ja osallistujia uhkaavan hypothermian vuoksi. Saimme pystyyn kuitenkin mukavat After Ski –bileet Kitchenille. Ensi vuonna ehdottomasti uudelleenbrändäämme tapahtumamme!

Myös muu hallitus on valinnut mieleenpainuvimmat tapahtumansa kuluneelta keväältä, ne alla:

**

toukokuu blogi hannaHanna, puheenjohtaja:

Tämän vuoden kohokohta on ehdottomasti ollut HSOY ry:n 49. vuosijuhlat. Juhlien järjestäminen aloitettiin jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella. Juhlien eteen nähtiin paljon aikaa ja vaivaa. Ehkä siksi ne olivatkin itselle niin tärkeät. Kuin oma vauva. Paikalla oli tärkeimmät yhteistyökumppanit, alumneja, jäseniä ja ystäviä. Jännitin puheenjohtajan puhettani ihan älyttömästi. Puheen jälkeinen adrenaliini pistikin juhlamieleni täyteen vireeseen, ja sitten se olikin menoa. Joku viisas on joskus sanonut, että ne eivät ole vuosijuhlat eikä mitkään, jos puheenjohtaja… Ja kuten hallituksemme usein toteaa, juhlat menivät odotetusti. Nämä jopa paremmin kuin odotetusti.

 

toukokuu blogi annaAnna, rahastonhoitaja:

Suosikkitapahtuma: Kalsarisitsit
Perustelut: Kalsarisitsit olivat ensimmäiset sitsit joilla olen ollut. Tapahtuman poikkitieteellisyys lisäsi mielenkiintoa entisestään, sillä oli kiva tutustua muidenkin korkeakoulujen opiskelijoihin.

 

 

 

toukokuu blogi silja

Silja, sihteeri:

Tänä keväänä on tapahtunut niin paljon kaikkea, että oli vaikeaa valita yhtä suosikkia. Mieleenpainuvin tapahtuma oli kuitenkin HSOYn vuosijuhlat. Säädöistä ja stressistä huolimatta, päivä ja juhla olivat onnistuneet. Osallistuin vuosijuhlille viime vuonna, mutta juhla tuntui tänä vuonna aivan erityiseltä, kun itse ollut mukana järjestelyissä. Iso kiitos vujutyöryhmälle, joka kantoi päävastuun tapahtumasta!

 

toukokuu blogi alinaAlina, tapahtumavastaava:

Mulle kevään paras tapahtuma oli Ystikset helmikuussa. Ne oli mun viimeiset opiskelijabileet ennen Berliinin vaihtoa ja oli parasta juhlia yhdessä kaikkien kanssa ennen lähtöä. Bileet oli tosi onnistuneet ja nautin illasta! Kevät Berliinissä on ollut mahtava, mutta kyllähän sitä jo odottaa syksyn tulevia meininkejä 😉

 

 

toukokuu blogi iida

Iida, tapahtumavastaava:

Kevään ehdottomasti paras tapahtuma oli Kalsarisitsit. Tapiksena olin itse järjestämässä kyseisiä sitsejä SVTK:n kanssa ja onnistuneet sitsin ne olivatkin.

Tapahtuman järjestäminen vaati etukäteen palavereita ja huolellista suunnittelua, tapahtumapäivänä pääsimme koristelemaan paikan ja valmistimme sitsiruuat yhdessä muiden hallituslaisten kanssa. Kohokohtana tapahtumasta jäi mieleen kilpailu, jossa piti kerätä 30 sekunnissa omiin kalsareihin mahdollisimman paljon tavaraa ja saimme sihteerimme Siljan kanssa upean idean tunkea hänet omiin kalsareihini, varma voitto! 😀 Minut kruunattiin myös illan Kalsarikuningattareksi, josta olen tietenkin erittäin ylpeä.

Jokainen yhdessä järjestetty tapahtuma kasvattaa hallituksemme ryhmähenkeä entisestään ja muistuttaa siitä, miksi tätä hommaa tehdään, no koska se on niin kivaa!

 

toukokuu blogi aino

Aino, jäsenvastaava:

Yksi tämän kevään ja oman kuluneen hallituskauden kivoimmista tapahtumista oli Aidot Afterit maaliskuussa. Rento verkostoituminen viinilasin ääressä on mukava tapa viettää iltaa HSOY:n ja AitoHSO:n jäsenien kesken. Myös ekskursiot Helsingin kaupunginteatteriin sekä Opetus- ja Kulttuuriministeriöön olivat tosi kivoja ja odotan mielenkiinnolla, minne pääsemme syksyllä vierailemaan.

 

toukokuu blogi hennaHenna, jäsenvastaava:

Oon ollut melkein koko kevätlukukauden vaihdossa Portugalissa, mutta ennen tänne lähtöä ehdin silti kokea mielestäni koko kevään parhaat opiskelijariennot.

Mun henkilökohtainen lemppari on nimittäin koko orientaatioviikko ja sen huipennus. On mahtavaa toivottaa fuksit tervetulleiksi taloon ja olla mukana heidän ensimmäisissä opiskelijabailuissaan. Kohta onkin muuten jo ASSI:n valintakokeet, josta valikoituu ensi syksyn uusi ASSI-valiojoukko!

 

toukokuu blogi foluso

Foluso, tiedottaja:

Mieleenpainuvin kokemus tältä keväältä on, kun pääsin maaliskuussa osallistumaan Kadettitoverikunnan Sarkajuhlaan, jonne lähdettiin Siljan eli sihteerimme kanssa tanskalaisten kadettien aveceiksi. 24 tunnin varoitusajasta ja seuraavan aamun työvuorosta (hehheh) huolimatta lähdin mukaan enkä kadu ollenkaan! Juhlapaikka oli kuin suoraan Linnan juhlista ja kaikki vieraatkin olivat pukeutuneet todella hienosti. Loppuillan ilotulitus kruunasi kaiken juhlavuuden.

 

toukokuu blogi hannuHannu, opiskelijahyvinvointivastaava:

Vappu se on ihmisen parasta aikaa. On varmasti useampikin aavistuksen päihtynyt opiskelija todennut. Pistää vaan miettimään onko 11 päivän vappu todella kansanjuhlaa vai ihan silkkaa kidutusta. En osaa sanoa, mutta on se ainakin juhlimisen arvoista.

Oma hyvinvointivastaava aikani hallituksessa on ollut melko lyhyt, mutta oh boy tässä on ollut vähän kaikenlaista. Hallitushommien lisäksi aikaa on vienyt työt, koulu ja on tässä käyty muutamassa kokouksessakin pönöttämässä. Välillä tietty piti jakaa ihmisille vähän suklaata, jotta saa hymyjä aikaan.

Vappuna tilanne eskaloitui uudelle tasolle, kun tähän palettiin piti iskeä mukaan vielä rasteilla hengailu ja tissuttelu. Vappuna tuli mm. etsittyä sieniä, kuljetettua banaania ja sukellettua mereen. Jossain sienestyksen ja sukelluksen välissä onnistuin vielä vetämään ykköset ylle ja edustamaan ASSI 50v -juhlatilaisuudessa. Kaiken tämän hallinta kysyy paitsi maksaa, myös tiukkaa aikataulun hallintaa ja suunnittelua. Voin siis todeta, että aloin kyllä olla vähän poikki loppusuoralla.

Kaivarin vappu oli edellä mainituista syistä ehdottomasti suosikki tapahtumani tältä vuodelta. Hassua kyllä kaiken sen selviytyjä fiiliksen jälkeen iski kuitenkin pieni haikeus. Ensi vappuni tulen viettämään Amerikassa vaihdossa, joten en pääse silloin mukaan vapun tapahtumiin. Täytyy varmaan viettää ihan henkilökohtaista vappua paikallisessa Kaivarissa, jotta pääsee uudelleen tunnelmaan.

**

Meillä on ollut siis ihan huikeen tapahtumarikas kevät! Syksylle on luvassa myös kaikkea mahtia, muistatkaahan seurailla aktiivisesti meidän FB-sivua niin ette varmasti missaa mitään 😉 Nyt on kuitenkin aika hengähtää kesän ajan, jotta syksyllä jaksaa taas bailata! Pusmus.

 

xoxo

 

Lotta

 

P.S. Muistattehan meidän käynnissä olevan someviikon! Laittakaa hsoyry seurantaan Snapchatissa ja Instagramissa. Allekirjoittaneen somepäivä on tulevana keskiviikona 10.5, stay tuned…

Feng shuita tavoitellessa

Moikka taas!

Tällä kertaa halusin tehdä vähän erilaisen postauksen kuin normaalisti. Niinpä myös teenkin, et voi estää, muahaha. No ei vaan aiheeseen, kulunut kuukausi on ollut haipakka ja tekemistä on välillä ollut enemmän kuin tarpeeksi. Vaikka rakastankin laiskottelua, niin silti joku masokistinen puoli minussa tykkää siitäkin, kun kalenteri on täynnä menoja. Helposti kuitenkin eräs kutsumaton vieras tulee usein mukaan kuvioihin hektisen arjen sivutuotteena eli stressi. Ai että, tuo ihanan kamala olotila.

Vaikka on ollut paljon kivaa ja siistiä tekemistä, niin on myös stressannut paljon viime aikoina. Tuntuu muutenkin, että monet koulukavereista ja läheisistä ylipäätään ovat olleet tosi stressaantuneita. Se on harmi, mutta stressi onkin valitettavan tuttu osa etenkin meidän opiskelijoiden elämiä. Työn määrä, ulkopuolelta tulevat odotukset omasta työstä ja tiukat aikataulut ovat varmaankin yleisimpiä syitä sille.

Kiireinen elämäntyyli on tiettyyn pisteeseen asti kivaa, mutta jossain vaiheessa paineet pamahtaa päälle. Välillä tulee kausia, kun tekeminen ei pahemmin innosta eikä saa oikein mitään aikaan. Kouluhommat kasaantuvat, mutta tekeminen tuntuukin tahmealta ja pakkopullalta. Kaikkea tekee vähän vasemmalla kädellä ja sitä yrittää saada vain hommat hoidettua. Kun yhden homman saa tehtyä, niin lisää tehtäviä vyöryykin niskaan. Kuulostaako tutulta?

Kuten tapiksemme Iida tässä hyvin havainnollistaa, juuri tältä se yleensä tuntuu, kun pahin stressi iskee päälle!
Kuten tapiksemme Iida tässä hyvin havainnollistaa, juuri tältä se yleensä tuntuu, kun pahin stressi iskee päälle!

Itsellä tämän hetkisen elämän osa-alueet koostuvat tasapainottelusta koulun, HSOY:n hallitushommien, töiden ja muun elämän välillä. Tykkään siitä, että on tekemistä, välillä on vähemmän tehtävää ja voi ottaa iisimmin ja vaikkapa hemmotella itseään rennolla leffaillalla herkkujen kera. Välillä hommaa taas on enemmän kuin tarpeeksi ja täytyy vetää täydellä teholla. Kyllä te tiedätte, ne päivät kun tarvitsetkin sen extrakupin kahvia pitämään koneen käynnissä ja kompensoimaan univelkoja. Mitä sitä välillä tekisikään ilman tuota ihmeellistä piristejuomaa…?

Mitä sitten tehdä, kun stressaa ja motivaatiokin hommien hoitamiseen tuntuu olevan yhtä kaukainen ajatus kuin Länsimetron valmistuminen? Yksi tehokeino on muistaa hengähtää, ottaa taukoja tekemisen välillä. Salli itsellesi pieni lepo. Vaikka tuntuisi ettei nyt aikaa ole pysähtyä, mutta usko pois, kyllä kannattaa. Juo siis rauhassa kuppi kahvia. Soita jaarittelupuhelu kaverille. Kun saat vähäksi aikaa ajatukset muualle, niin työskentely luonnistuu paljon paremmin.

Niihin hetkiin kun et voi hyvin, voit tulla HSOY:n toimistolle tonkimaan hyvinvointikoriamme, josta löytyy esim. ”Tuhoa tämä kirja”, johon voit purkaa aggressioita. Kannattaa kokeilla, toimii!

Toinen vinkki stressinhallintaan on se, että ei pidä olla liian perfektionisti työstään vaan päättää, että tekee tarpeeksi hyvin. Helposti sitä ottaa paineita, että työnjäljen pitää olla timanttista. Itsekin syyllistyn toisinaan siihen, että hion liian tarkkaan jotain asiaa, pikku yksityiskohtiakin tarpeettomasti. ”Mutta kun tohon voisi laittaa vielä ton lauseen, mutmut tän vois kuitenkin sanoa mieluummin tällä tavalla.” Joo seis! Kyllä se on tarpeeksi hyvä, no worries.

Stressi saa ihmiset käyttäytymään eri tavalla ja itse huomaan, että stressaantuneena paisuttelen asioita turhan suureen mittakaavaan ja murehdin pikkuasioistakin turhaan. Ehkä paras vinkki siis minkä voin antaa stressin suhteen on, että älä ota mitään liian vakavasti. Työt voi ja kannattaakin hoitaa kunnialla (tosin noh kaikilla on välillä niitä hetkiä kun joku raportti tehdäänkin kuha menee läpi -mentaliteetilla… :D). Muistan kerran kun juteltiin stressistä ja koulutehtävien jäätävästä määrästä koulukavereiden kanssa, yksi meistä sanoi hyvin: ”Ei jaksa stressata. Vaikka stressaisin, ei se auttaisi mitään.” Vaikka helpommin sanottu kuin tehty, niin yritän pitää mielessä tuon.

Stressi on ristiriitainen ilmiö. Se yleensä iskee juuri sillä pahimmalla mahdollisella hetkellä, kun ei tarvitsisi enää yhtään kapuloita rattaaseen. Toisaalta ei se aina täysin pahasta ole ja paineen alla työskentely voi toimiakin, jos vaikka edessä siintävä deadline motivoi. Kunhan vaan se stressin pahalainen ei kasvaisi liian isoksi. Joten voitko stressi siis olla sopivissa annoksissa etkä tulla yhtenä isona rymäyksenä. Pliis. Kiitos.

Tähän loppuun vielä kuva musta (joka muuten inhoaa laittaa omakuvia :D) näyttämässä teille tsemppipeukkua. You can do it!
Tähän loppuun vielä kuva musta näyttämässä teille tsemppipeukkua. Kyllä te selviätte kaikesta!

Jos jotenkin tämän kaiken nivoisin yhteen, niin sanoisin että stressin iskiessä, älä anna sille liikaa valtaa, niin hankalalta kuin se tuntuukin. Tee välillä muutakin kuin puurra työn parissa ja ohjaa ajatukset muualle hetkeksi. Olkoon se sitten salitreeni tai viinilasi kaverin kanssa, ihan mitä vaan, niin ole välillä itsekäs ja salli pikkutauko työ keskellä. Olet ansainnut sen. Nyt annan luvan, joten rentoudu hetki.

 

 

 

 

 

 

 

Rennompaa kevättä kaikille!

Terveisin

Foluso Ajetunmobi
HSOY ry:n viestintävastaava