Hallitushommia etänä – miten meni?

Moikka taas!

Tervetuloa kaikille takaisin kouluun, kesä meni nopeasti ja syksyn hommat lähtevät käyntiin taas! Otetaan kuitenkin tässä blogissa vielä hetkeksi katsaus kevääseen. Silloin hallitusarkemme ei ollut ihan tavanomaista, vaan toi twistiä se, että muutama meistä ei pyörinytkään päivisin koululla, vaan heidän arkensa kului erilaisessa ympäristössä suurimman osan kevätlukukaudesta. Antaa siis jäsenvastaavan Hennan, tapahtumavastaavan Alinan ja varapuheenjohtajan Lotan kertoa itse miten hallitushommat sujuivat vaihdossa ja työharjoittelussa!

 

Lotta työharkassa

Vietin viime kevään työharjoittelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä samalla aloittaen kauteni HSOY ry:n hallituksen varapuheenjohtajana. Koska minulla oli jo aiempaa kokemusta hallitustyöskentelystä, en kokenut näiden kahden asian yhdistämistä kovin haastavana. Pidin huolta siitä, että pysyin asioista ajan tasalla vaikka en viettänyt aikaa koululla kuin lähinnä hallituksen kokousten muodossa. Otin hoitaakseni jonkin verran etänä tehtäviä, koska en voinut osallistua esimerkiksi lipunmyyntiin tai päiväsaikaan tapahtuvaan edustukseen.  Eniten harjoittelussa harmitti juuri se, että hauska kellarihengailu jäi minimiin, mutta se korvaantui huikeilla iltatapahtumilla ja muilla edustustehtävillä!

IMG_20170830_102521

 

Millaista oli olla ”etäjäsenvastaavana” vaihdon aikana

Ennen kuin hain HSOY:n hallitukseen uudelle kaudelle, pohdin pitkään onko hommia mahdollista tehdä tarpeeksi etänä. Olin siis lähdössä helmikuun puolivälissä vaihtoon Portugaliin, joten yli puolet kevätkaudesta olisin poissa Suomesta.

Ennen ehdolle asettumista päätin kuitenkin, että kyllä mä pystyn jos mut valitaan. Mun mielestä oma motivaatio onkin se tärkein työkalu, jonka avulla hallitushommia pystyy tehdä myös etänä. Koin myös tärkeeksi sen, etten lähtenyt pyytelemään anteeksi sitä, etten ole Suomessa. Tein koko ajan parhaani, minkä olosuhteiden osalta pystyin, ja se yleensä riittää!

Hallituksen kokouksiin osallistuin siis Skypellä, ja vaikka aikaeroa Portugalin ja Suomen välillä onkin pari tuntia, osuivat aikataulut yllättävänkin hyvin yksiin.

Jäsenvastaavia hallituksessa on kaksi, ja mun tutkapari Aino oli läsnä aina, kun jäsenvastaavia tarvittiin. Mä puolestani hoidin enemmän sähköpostittelua ja FB-tapahtumia, millä tavoin saatiin työtaakkaa tasattua. Osallistuin myös muutamaan tapahtumien suunnittelupalaveriin Skypellä. Etänä on siis oikeesti mahollista tehdä vaikka mitä!

Pääsin loppujen lopuksi jopa mukaan kevään hohdokkaimpaan tapahtumaan, kun tulin huhtikuussa vujuilemaan Suomenlinnaan. Vaihdosta huolimatta sain mun mielestä osallistuttua hallitustoimintaan jopa yllättävän hyvin, joten en kyllä näe puolen vuoden ulkomailla oloa esteenä hallituksessa oloon.

IMG_20170830_123828

 

Alina Berliinissä

Olin Berliinissä opiskelijavaihdossa maaliskuusta elokuuhun. Alkuvuoden olin siis Helsingissä, eikä minulla ollut ollenkaan kursseja, joten hallitushommat sujui tosi hyvin ja niihin oli paljon aikaa.

Vaihdon alkaessa mulla oli paljon ongelmia internetin kanssa. Vaihtohuuma, uudet kuviot ja wifin puute vaikeuttivat hallitustöitäni huomattavasti. Kevään ja kesän elin täysin vaihtokuplassani, joten Suomen elämään oli vähän vaikea saada otetta. Kuitenkin pystyin osallistumaan esim sähköpostien lähettelyyn ja Skypen kautta kokouksiin. Meitä tapahtumavastaavia on kaksi ja Iida onkin ollut ihan supernainen! Ja onneksi suurimman osan poissa Suomesta olin kesällä, jolloin hallitustyötkin ovat ns. tauolla.

Vaikken ehkä panostanutkaan 110% hallitustöihin, en koe vaihdostani olleen mitään haittaa. Meidän hallitus on aina todella ymmärtäväinen ja olenkin mielestäni sanonut suoraan, jos on ollut kiireitä tai henkilökohtaisia esteitä. Olen kiitollinen, että sain kokea aivan älyttömät puoli vuotta Berliinissä ja silti toimia tapahtumavastaavana ihan parhaassa poppoossa. Nyt olen takaisin ja taas kärryillä asioista –  ja hei, onhan näitä tyyppejä ollut ikävä!

Berlinkuva