Historia

Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry ja Väestöliitto ry perustivat helmikuussa 1965 Helsingin Kauppa- ja Sihteeriopiston Kannatusyhdistyksen, jonka aloitteesta perustettiin Helsingin Sihteeriopisto vuonna 1966, joka aloitti toimintansa 1. tammikuuta 1967 Kalliolan vapaaopistolta vuokratuista tiloissa Sturenkadulla.

2. toukokuuta 1968 pidettiin Helsingin Sihteeriopiston Ylioppilaskunnan perustuskokous Kalliolan luentosalissa. Läsnä tilaisuudessa oli 78 Helsingin Sihteeriopiston opiskelijaa, joista valittiin Helsingin Sihteeriopistolle ensimmäinen hallitus.

Helsingin Sihteeriopiston Ylioppilaskunnan ensimmäiseen hallitukseen kuuluivat:

  • Kaisa Hannula, puheenjohtaja
  • Pirkko Kilpiä, varapuheenjohtaja
  • Leena Sirén, sihteeri
  • Satu Ahola, taloudenhoitaja
  • Marjukka Heinonen, jäsen
  • Arja Kokkonen, jäsen
  • Sisko Pajunen, jäsen

Ylioppilaskunta aloitti toimintansa erittäin aktiivisesti, sillä se osallistui valtiontakaisen opintolainajärjestelmän ja asuntosäätiön luomiseen Helsingissä opiskeleville ylioppilaille (HOAS).

70-luvulla HSOY:llä oli monipuolista toimintaa: se järjesti innokkaasti urheilu- ja ekskursiopäiviä, vuosijuhlia, otti osaa muiden ylioppilaskuntien tempauksiin ja jakoi ansio- ja harrastusmerkkejä. Edustus Suomen Ylioppilaskuntien Liitossa (SYL) oli aktiivista. HSOY vastasi vuosikirjan painatuksesta ja perusti kirjakaupan koulun tiloihin helpottaakseen koulukirjojen kiertoa. Tämän lisäksi vuonna 1977 HSOY:ssä päätettiin aloittaa Helsingin Sihteeriopiston oman SIHTI-lehden julkaisu.

80-luvulla HSOY järjesti ensimmäisiä saunasitsejä ja keräyksiä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. HSOY osoitti olevansa myös perillä tulevista trendeistä, kun se solmi vuonna 1988 Sun Point Oy kanssa sopimuksen solariumin käyttöönotosta.

HSOY:n toiminta jatkui edelleen hyvin samanlaisena 1990-luvulla: haalaritoiminta (niiden tilaaminen ja sponsorien hankinta) sekä lokeroiden vuokraaminen toivat uudenlaista toimintaa HSOY:lle, mutta ekskursiot ja teatterikäynnit vähenivät roimasti. SIHTI-jäsenlehden aktiivinen toimittaminen loppui 90-luvun alussa ja vaikka sitä yritettiin elvyttää vuosikymmenen lopulla, niin SIHTI-lehden viimeinen numero ilmestyi oletettavasti HSOY:n pöytäkirjojen mukaan 16.12.1998. Varmuutta tästä kuitenkaan ei ole.

2000-luku on ollut HSOY:lle muutoksien aikaa: vuosituhat alkoi sillä, että HSOY liittyi Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liittoon (SAMOK). Vuonna 2004 Helsingin Sihteeriopiston Ylioppilaskunnan nimi muutettiin Johdon assistenttityön opiskelijat HSOY ry:ksi ja kaksi vuotta myöhemmin koulutus siirtyi Pasilaan, jossa opiskelivat myös ATK-instituutin ja Suomen Liikemiesten Kauppaopiston opiskelijat. Nämä opinahjot muodostivat yhdessä Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu Helian ja vuonna 2007 Haaga-Instituutti ja Helia yhdistettiin ja näin perustettiin Haaga-Helia.

 

Lähteet:

60-luvun sihteeristä 2000-luvun assistentiksi, Helsingin Sihteeriopisto vuosina 1967-1997.

Helsingin Sihteeriopiston ylioppilaskunnan pöytäkirjat 1968-2004

Johdon assistenttityön opiskelijat HSOY ry:n pöytäkirjat 2004-2008.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.